Жазда балалар тағамы |
Жазда балалардағы өсу процестері барынша қарқынды жүреді, сондықтан негізгі пластикалық материал болып табылатын ақуызға деген қажеттілік артады. Сонымен қатар, ыстық күндерде баланың денесі термен бірге минералдар мен витаминдердің айтарлықтай мөлшерін жоғалтады. Осы қосымша шығындарды жабу үшін диетаның калориялық құрамы мен тағамдық құндылығын арттыру қажет. Екінші жағынан, ыстық күндерде балалардың тәбеті жиі жоғалады. Жазда балаға тамақты қалай ұйымдастыруға болады? Біріншіден, калорияны тұтынуды шамамен 10-15% арттыру керек. Осы мақсатта баланың рационында сүт пен сүт өнімдерінің мөлшерін, негізінен, ең толық ақуыздың көзі ретінде ашытылған сүтті сусындар мен сүзбе есебінен көбейту керек. Диетаға бірінші көкөністерді қосу керек: шалғам, ерте қырыққабат, репа, сәбіз, қызылша, қызылша шыңдары, жаңа піскен қияр, кейінірек - қызанақ, жаңа картоп, сондай-ақ әртүрлі жаңа піскен шөптер (аскөк, ақжелкен, кинза, салат, жасыл) пияз, сарымсақ, ревень, қымыздық, қалақай және т.б.).
Екіншіден, баланың рационын ұтымды ұйымдастыру қажет. Жаздың ыстық айларында түскі ас пен түстен кейінгі шайды кері қайтару үшін диетаны өзгерту ұсынылады. Ерекше ыстық түсте баланың тәбеті қатты төмендеген кезде оған негізінен ашытылған сүт сусынынан, тоқаштан немесе нан мен жемістерден тұратын жеңіл тамақ ұсыну керек. Ұйқыдан кейін демалған және аш мектеп жасына дейінгі бала жоғары калориялы, ақуызға бай тағамдардан тұратын бүкіл түскі асты қуана жейді. Баланың күнделікті калориясын арттыруға таңғы астың тағамдық құндылығын арттыру арқылы қол жеткізуге болады. Протеинге бай тағамды (ет, балық, сүзбе, жұмыртқа) қосу ұсынылады. Бұл да физиологиялық тұрғыдан ақылға қонымды, өйткені түнгі ұйқыдан кейін, салқын таңертең балалар үлкен тәбетпен тамақтанады. Жазда, жалпы қабылданған төрт тағамнан басқа, балаға ұйқыға дейін бір стақан айран немесе сүт түрінде бесінші тағамды ұсынуға болады. Бұл әсіресе кешкі ас бұрын берілген жағдайда және күндізгі жарықтың ұзақ болуына байланысты баланы ұйықтау уақыты біршама кейінге қалдырылған жағдайда ұтымды. Үшіншіден, ішу режимін сақтауға назар аудару керек. Ыстық күндерде дененің сұйықтыққа қажеттілігі айтарлықтай артады, сондықтан сізде әрқашан жаңа қайнатылған су, итмұрын сорпасы, қантсыз компот немесе шырын болуы керек. Құрметті ата-аналар, есте сақтаңыздар! Сәбіз шырыны метаболизмді қалыпқа келтіруге, гемопоэз және оттегіні тасымалдау процестерін жақсартуға ықпал етеді, физикалық және психикалық дамуды ынталандырады. Алма шырыны жүрек-тамыр жүйесін нығайтады, зат алмасуды қалыпқа келтіреді, қан түзілуін жақсартады.
|
Автор: asanov.aknar
Қосылды: 24.02.2023 в 16:18
Көріністер: 149
|
Артқа |